‘Roemeense muziek is hier helaas onbekend’

Maarten Reith

Roemeense componisten hebben prachtige klassieke muziek gemaakt, vinden pianistes Anamaria Stamp en Raluca Sabau. Dat willen ze onder de aandacht brengen.
George Enescu, Cornel Taranu en Paul Constantinescu zijn bij het grote publiek nauwelijks bekend. Heel jammer, vinden Anamaria Stamp en Raluca Sabau, twee Roemeense pianistes die aan het ArtEZ-Conservatorium in Arnhem een masteropleiding volgen. “Veel van onze medestudenten hadden amper van deze Roemeense componisten gehoord”, zegt Stamp. “Daarom hebben we het idee opgevat een speciaal programma te maken om deze muziek onder de aandacht te brengen.”
Samen met zes Nederlandse masterstudenten hebben ze een gelegenheidsensemble gevormd, dat volgende week onder de titel Romanian secrets een concert geeft, in combinatie met zang en dans. Als groep hebben ze het programma samengesteld en alles eromheen georganiseerd. “Iedereen doet dingen die hij of zij nog nooit heeft gedaan. Zo gaan we allemaal zingen. Ook komt er zowel traditionele als moderne dans bij”, zegt Sabau.
Roemenië heeft geen heel oude traditie in klassieke muziek, vertelt het tweetal. De meeste composities dateren uit de afgelopen eeuw. “Roemeense klassieke muziek heeft vaak ook een sterke relatie met onze culturele traditie en folklore. Dat hoor je er in door”, legt Stamp uit. “Wij willen dat buiten onze landgrenzen brengen. Anders sterft het een zachte dood.”
Dat de muziek in het westen tamelijk onbekend is, heeft deels te maken met het feit dat het land jarenlang afgesloten is geweest. “Er is nooit voldoende promotie voor geweest”, zegt Sabau. “En Roemenen die later naar het westen zijn gekomen, kwamen er vooral uit economische motieven. Die droegen hun cultuur niet uit. Wij zijn hier om een andere reden: nog beter piano leren spelen. En dus ook meer bekendheid creëren voor deze componisten die heel waardevolle muziek hebben gemaakt.” 
De twee pianistes kennen elkaar al jaren en studeerden samen aan de universiteit van Cluj. Tijdens een workshop leerden ze de Nederlandse pianist Frank van der Laar kennen, die bij ArtEZ doceert. Ze waren zo enthousiast over hem, dat ze besloten hun masteropleiding in Arnhem te gaan doen. Stamp begon vorig jaar aan de tweejarige opleiding, Sabau deed eerst een andere master en voegde zich dit jaar bij haar landgenote.
“Omdat we nu met z’n tweeën hier zijn, kunnen we zo’n speciaal Roemeens programma maken”, zegt Sabau. “We hopen dat iedereen na afloop net zo enthousiast is over deze muziek als wij zelf.”
Romanian Secrets is donderdag 8 december te zien en horen in de Concertzaal van het ArtEZ-Conservatorium aan de Utrechtsestraat 85 in Arnhem.
Aanvang 20.00 uur, entree 7,50 euro inclusief Roemeense hapjes. Entree voor ArtEZ-studenten gratis.
Op het programma staan werken van George Enescu, Cornel Taranu, Paul Constantinescu en Toduta. Daarnaast klinkt er traditionele Roemeense muziek. Arend Gerds componeerde nieuwe werk voor groot ensemble, zang en dans.
De dirigent is Merlijn Wackers.

/ Gepubliceerd in “De Gelderlander’