‘Gronings Vuur, editie 1: Het Hogeland’

HET HOGELAND – Het project Gronings Vuur reist van september 2019 tot en met december 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma. Met muziek, fotografie, film, gedichten, gesprekken en kunst halen we op wat er zich afspeelt in de provincie. 

In september streken we neer in Het Hogeland, waar theatermaker Theo de Groot met schrijvers, kunstenaars, acteurs, muzikanten en een fotograaf uit het Hogeland veel materiaal heeft verzameld: teksten, muziek, beeld, geluiden…. Dit alles wordt samengebracht in een eindpresentatie: ‘Van Lauwersoog tot Eemshoaven tou’ die op 11,12 en 13 oktober drie keer te zien is in de Enne Jans Heerd in Maarhuizen.

In vier scènes presenteren lokale cultuurmakers een staalkaart van Het Hogeland. Enne Jans herrijst nog één keer uit zijn graf op de Enne Jans Heerd om de geschiedenis door te geven. Actuele kwesties komen naar voren in een levende pop-up maquette en bespiegelingen over de toekomst worden gedeeld. Het is een komen en gaan van mensen, van jong tot oud, die ieder hun eigen verhaal over Het Hogeland delen. En soms schuurt het!

Het geluid van Het Hogeland

Hoe klinkt het Hogeland? Kun je het vangen in muziek en geluid? Onder leiding van componist/dirigent Arend Gerds gingen muzikanten van verschillende muziekverenigingen uit Het Hogeland op zoek naar muziek,. Deze ‘soundscapes’ zijn geïntegreerd in de eindpresentatie.

Dis Het Hogeland in werkplaats declick 

Onder begeleiding van o.a. Martijn Deuling (bandcoach/ gitaarcoach van muziekschool Hunsingo) en Sander de Koning (DeClick) maakten jongeren (digitale) muziek. Tijdens de eindpresentatie krijgt u de resultaten hiervan te zien en te horen. Er is ook een lied te horen, geïnspireerd op een door Dion Bouwes (Steernvanger) speciaal voor dit project geschreven tekst.

Verhalenfotograaf Caroline Penris

Caroline Penris is in Het Hogeland op zoek gegaan naar verhalen, naar mensen met verhalen. Want komen en gaan op het Hogeland hoe gaat dat? Wie wil er nooit meer weg, wie vertrok voor altijd, wie kwam terug? En waarom? Caroline Penris maakte prachtige verhaalportretten die tijdens de eindpresentatie live gaan.

Toekomst van Het Hogeland

Dichter Rense Sinkgraven en schrijver Liesbeth Annokkee zijn samen op zoek gegaan naar de toekomst van Het Hogeland. Hun ‘toekomstgedicht’ is tijdens de eindpresentatie te horen.

Verhalenfotograaf Caroline Penris maakte met schoolkinderen van Integraal KindCentrum De Linde (voorheen basisschool De Octopus) uit Eenrum een blauwdruk van het Hogeland. Ze beantwoordden allemaal de vraag: Waar wil jij later wonen? De antwoorden liepen zeer uiteen, van Bonaire tot Eenrum.

Eindpresentatie

Op vrijdagavond 11 (20.00 uur) , zaterdagavond 12 (20.00 uur) en zondagmiddag 13 oktober (15.00 uur) is de eindpresentatie te zijn in de Enne Jans Heerd in Maarhuizen (vlakbij Winsum). Kaarten zijn te verkrijgen via VanPlan of via de website: www.groningsvuur.nl.