‘Internationaal Componisten Weekend in Workum’

Nieuwe werken aan praktijk getoetst

Ellen Stikkelbroeck

Workum – Een interessant modern klassiek stuk, hoe kom je daaraan? Stichting It Nije Ensemble bedacht ,,een leukere manier dan in de bibliotheek te gaan kijken”, zegt bestuursvoorzitter Dirk Dekker. De stichting riep – in samenwerking met het honderdjarig Genootschap voor Nederlandse componisten – jonge componisten op speciaal voor het ensemble een werk te schrijven. De vijf interessantste werken zijn uitgekozen voor een reeks masterclasses die dit weekend wordt gehouden tijdens het Internationaal Componisten Weekend in Workum.

Zo’n vijftien à twintig inzendingen kwamen er binnen, met name van studenten van conservatoria in het hele land. ,,Die hebben we beoordeeld op hun oorspronkelijkheid en vakmanschap. We zochten werken met een originele signatuur en niet alleen maar een of ander arrangement. En we hebben technisch bekeken of de goede noten wel voor de goede instrumenten zijn geschreven en of het handig is genoteerd”, vertelt Dekker die zelf componist is.

Een compositie kwam van een jongen van twaalf jaar. ,,Hij schreef zelf al dat de wedstrijd te hoog gegrepen was voor hem. Voor zijn leeftijd had hij best een heel grappig stuk geschreven, maar we hadden de lat inderdaad heel hoog gelegd, dus hij is er niet doorheen gekomen.”

Uitgekozen zijn werken van de Fries Egbert Canrinus, de Nederlander Arend Gerds, Ben Richter (Engeland), Young Mi Choi (Zuid-Korea) en Ali Authman (Kurdistan). ,,Dat de componisten verschillende nationaliteiten hebben, hoor je terug in de muziek. Zo zijn in het werk van Ali Authman invloeden van oosterse volksmuziek te horen en in dat van Young Mi Choi felle accenten van slagwerk.”

Ontwikkeling

De nieuwe composities worden morgen en overmorgen op de lessenaar gepakt door It Nije Ensemble onder leiding van Hoite Pruiksma, om ze aan de praktijk te toetsen. De componisten kunnen in de masterclasses zelf horen hoe hun composities in werkelijkheid klinken. ,,Enerzijds is het doel van dit initiatief om ons ensemble aan mooie, nieuwe muziek te helpen; anderzijds willen we jonge componisten helpen een stap te maken in hun ontwikkeling. Tijdens de masterclasses kunnen vragen worden gesteld en ’s avonds gaan we als begeleiders met hen om tafel en bekijken we wat de bevindingen zijn.” Die begeleiders zijn, naast Dekker en Pruiksma, de componisten Geert Schoonbeek de Vlaming en Alex Manassen.

Het kan zijn dat in het weekend details in de werken worden veranderd, bijvoorbeeld omdat een stuk in praktijk net wat anders klinkt dan de bedoeling van de componist was. ,,Wanneer blijkt dat er grotere dingen aan veranderd moeten worden, hebben ze daar een half jaar de tijd voor”, aldus Dekker. In het najaar houdt It Nij Ensemble namelijk een reeks concerten in Fryslân en Noord-Holland waarin onder meer de nieuwe composities ten gehore zullen worden gebracht.

i De masterclasses van het Internationaal Componisten Weekend vinden morgen en zaterdag van 13.30 tot 20.30 uur plaats in De Klameare in Workum. Zondag vinden er twee presentaties plaats, om 15.00 uur in de R.K. Kerk en om 17.00 uur in De Klameare, beide in Workum. De masterclasses en presentaties zijn gratis toegankelijk voor publiek.

/ Gepubliceerd in Friesch Dagblad